Urzica este o altă plantă sălbatică a cărei efecte benefice asupra sănătăţii sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Urzica poate fi consumată sub formă de salată sau în supe sau se pot prepara tincturi şi capsule eficiente în tratamentul homeopat al diferitelor afecţiuni. Însă, mai presus de toate, urzica este consumată sub formă de ceai, care prezintă numeroase calităţi terapeutice pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.

În trecut, oamenii foloseau ceaiul de urzică pentru calităţile sale digestive, expectorante, antiparazitare şi detofixiante.

Ceaiul de urzică este uşor de preparat: o linguriţă cu vârf de plantă uscată (sau 1-2 pliculeţe) se toarnă 250-300 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat 5-10 minute. Se poate îndulci cu miere sau se consumă ca atare.

Pentru uz extern, se vor folosi 2-3 linguriţe de plantă la aceeaşi cantitate de apă şi se vor folosi comprese cu ceai care a fost lăsat la răcit în prealabil.

Urzica are nu mai puţin de 17 vitamine şi minerale printre ingredientele active, precum  vitaminele A, B1, B5, C, E şi K, potasiu, magneziu, fier, zinc şi calciu, precum şi o cantitate crescută de acizi graşi esenţiali, licopen, proteine, flavonoizi şi alte substanţe fitochimice cu rol deosebit de important în menţinerea sănătăţii.

Beneficiile de care se bucură consumatorii ceaiului de urzică sunt :

  • Reglearea tensiunii arteriale şi nivelului de zahăr din sânge, prevenind astfel afecţiunile inimii, diabetul şi anemia, datorită conţinutului mare de fier din plantă.
  • Stimulează apetitul şi ajută organismul să-şi întărească sistemul natural de apărare contra virusurilor şi bacteriilor
  • Substanţele active din plantă ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi purifică sângele.
  • Cantitatea crescută de calciu şi vitamina K din urzică ajută la atenuarea durerilor şi la prevenirea hemoragiilor puternice de la naştere, precum şi la stimularea lactaţiei
  • Are efect laxativ și diuretic, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe.