Răsturnare de situație la una dintre cele mai discutate subvenții de la APIA din ultima perioadă. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că au fost aprobate plafoanele finale pentru plata Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV). Dacă în forma modificată, la cultura cartofului pentru industrializare, plafonul alocat era de 1.867.580 euro, din ședința de Guvern, actul normativ a ieșit cu o sumă majorată la 2.523.760 euro.
Chiar înainte ca plafoanele să fie aprobate de Guvernul României, MADR a transferat o sumă de 656.180 de euro de la plafonul alocat culturii de legume în spații protejate la cultura cartofului timpuriu pentru industrializare. Modificarea vine în urma apelurilor făcute de actualul președinte al Federației Naționale a Cartofului, Romulus Oprea, și de fermierul Gheorghe Boțoman, membru fondator al Federației și fost președinte al acesteia.
Diferența de 656.180 de euro cu care a fost completat plafonul mic de la cartof a fost transferată de la cultura de legume în sere și solarii. Această schemă a rămas însă cu un plafon generos de 6.316.200 de euro, dar probabil plata pe hectar nu va mai atinge 5.000 de euro cum sperau acești fermieri care, trebuie precizat, foarte mulți dintre ei beneficiază și de ajutorul de minimis de până în 3.000 de euro pe an pentru cultura de tomate.
Plafoanele FINALE pentru plata sprijinului cuplat, așa cum au fost ele comunicate de către Ministerul Agriculturii sunt:
- 434.000 de euro pentru soia;
- 354.250 de euro pentru lucernă;
- 000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe;
- 130 de euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
- 902.200 de euro pentru orez;
- 000 de euro pentru sămânţă de cartof;
- 760 de euro pentru hamei;
- 752.000 de euro pentru sfeclă de zahăr;
- 190.860 de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
- 340 de euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
- 316.200 de euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
- 000 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
- 523.760 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare
Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare tip de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal menționate mai sus la suprafețele eligibile pentru anul 2019.
„Menţionăm că transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au realizat astfel încât, în cazul culturilor care nu au atins limita de suprafață notificată, cuantumul pe unitatea de măsură să asigure profitabilitatea”, a precizat MADR despre plafoanele finale.
Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se efectuează în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019.