Comisia Europeană a emis noi măsuri care vizează lucrătorii sezonieri din sectorul agrar. Lipsa forței de muncă agricole rămâne o amenințare pentru întregul lanț alimentar european, iar comisia UE permite lucrătorilor sezonieri să călătorească în scopul desfășurării activității agricole.

Pe măsură ce granițele sunt închise, mii de lucrători sezonieri nu pot ajunge la ferme pentru a desfășura munca agricolă, dar constituie și un impediment în posibilitatea întreținerii familiei. Din ce în ce mai mulți fermieri sunt preocupați de începerea noului sezon a recoltei pentru multe culturi și lipsa mâinii de lucru de peste hotare.

Linii directoare, publicate luni (30 martie), vin în baza cererilor adresate de liderii UE, care urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și companiilor afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum și a autorităților naționale care se asigură de implementarea măsurilor.

Luni (30 martie), UE a lansat o listă de „lucrători sezonieri”, conform căreia trebuie să li se permită o continuă libertate de mișcare între țările Uniunii Europene, în ciuda măsurilor de urgență pentru combaterea infecției cu coronavirus.

În ceea ce privește lucrătorii sezonieri din sectorul agricol, statelor membre li se cere să discute cu privire la nevoile diferite ale fiecărei țări pentru a stabili proceduri specifice ,pentru a asigura o trecere lină pentru acești lucrători și pentru a răspunde la deficiențele de forță de muncă ca urmare a crizei.

„Mii de femei și bărbați care muncesc din greu pentru a ne menține în siguranță, sănătoși și cu mâncare pe masă trebuie să treacă granițele UE pentru a merge la muncă. Este responsabilitatea noastră colectivă să ne asigurăm că nu sunt împiedicați în activitatea lor, luând toate măsurile de precauție pentru a evita în continuare răspândirea a pandemiei ”, a declarat Nicolas Schmit, împuternicit cu autoritatea locurilor de muncă și drepturi sociale UE.