Alegerea soiurilor pentru toate cerealele de toamnă trebuie făcută cu multă atenţie, folosind datele din loturile demonstrative din localităţile cele mai apropiate, cu condiţii asemănătoare de climă şi sol, şi consultând inginerii agronomi din zonă.

Pentru a intra în toamnă şi pentru a parcurge iarna fără pierderi prin îngheţ, toate aceste culturi trebuie semănate astfel încât până la intrarea în iarnă plantele să acumuleze 45-55 °C, respectiv să vegeteze 40-50 de zile cu temperaturi mai mari de +5 °C.

Meteorologii prognozează că în luna septembrie este încă frumos şi vreme bună de lucru, dar după cum suntem obișnuți din anii trecuți, în octombrie vin ploile, iar odată cu începutul lunii noiembrie apar şi primele ninsori, ceea ce înseamnă că până la acea dată trebuie încheiate principalele lucrări.

Aceasta înseamnă că premergătoare pentru aceste culturi sunt plantele care părăsesc terenul devreme, cum sunt leguminoasele cultivate pentru boabe şi furajere.

Recomandările fiecărei culturi:

Secara

Secara se seamănă cu două săptămâni înaintea grâului, deoarece îşi încheie înfrăţirea din toamnă. Se seamănă cu 450-550 boabe germinabile/mp, folosind 140-200 kg/ha sămânţă, la distanţa între rânduri de 12,5 cm şi adâncimea de 2-3 cm pe solurile grele şi 4-5 cm pe solurile uşoare.

Triticalele 

Triticalele se seamănă de preferinţă în zona periferică a culturii grâului, în a doua jumătate a lunii septembrie, cu 450-600 boabe germinabile/mp, revenind 230-280 kg/ha, la distanţa între rânduri de 12,5 cm şi adâncimea de 4-7 cm.

Orzul

Orzul şi orzoaica de toamnă, fiind mai sensibile la îngheţ decât grâul, se seamănă cu o săptămână mai devreme, pentru a avea timp să se călească şi să reziste la îngheţ. Densitatea la orz este de 450-500 boabe germinabile/mp iar la orzoaică de 450-550 boabe germinabile/mp, revenind 160-200 kg sămânţă/ha. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat este de 3-5 cm.