La creșterea taurinelor pentru lapte în sistemul ecologic sunt recomandate rasele: Simmental, Roșie de stepă, Roșie estonă, cele din Tipul Moldovenesc al rasei Bălțata cu negru și metișii lor.
Atunci când este aleasă o anumită rasă, mai întâi este necesară analiza acesteia, dacă este pretabilă pentru condițiile din zonă, posedă rezistență la boli și ce condiții de nutriție necesită. Astfel, pentru fermele ecologice sunt recomandate rasele autohtone.
Văcuța Montbeliard este o rasă de vaci cu mare viitor în România. Montbeliard este o rasă originară din Franța și face parte din grupa raselor mixte de tip lapte – carne.
Se cresc bine în ferme cu sistem de stabulație liberă, cu boxe colective cu așternut permanent de paie și un perete deschis. Calitatea animalelor prezentate constituie o garanție că această rasă va ajunge să producă și în România.
Vacuța Montbeliard este apreciată pentru următoarele caracteristici:
- Produce un lapte bogat în Kaseina de tip B, care contribuie la creșterea randamentului și obținerea brânzeturilor și este în topul brânzeturilor cu origine protejată;
- 24 litri de lapte pe zi;
- 305 zile de lactație;
- 2-3.4% proteină;
- 4-3.6% grăsime;
- Fertilitate (procent mare de gestație);
- Longevitate;
- Ușurință la fătare;
- Ritm bun de creștere a tineretului mascul supus îngrășării;
- Vițeii sunt foarte sănătoși datorită laptelui pe care vaca îl poate produce, ei crescând mult în greutate într-un timp scurt. În plus, principalul atu de ordin economic al speciei este că vârsta la care această rasă poate rămâne gestantă este de 2 ani și poate produce până la 13 viței;
- Greutatea este cuprinsă între 600 kg (vaca) și 1000 kg (taurul).
Toate aceste însușiri fac parte din Montbeliard o rasă eficientă și ușor de crescut. Răspunde bine creșterii în zona montană (pășunat – vara, fân – iarna). Totodată rasa se caracterizează prin ugere apropiate de perfecțiune, bine extinse (anterior și posterior) cu prindere înaltă și largă; ligamentul suspensor al ugerului este bine marcat, are un planșeu orizontal, situat deasupra jaretului, iar mameloanele de mărime mijlocie, sunt situate în mijlocul sferturilor și ușor orientate spre exterior.