Potrivit unui comunicat, Guvernul a decis ca producătorii, cultivatorii și apicultorii care îşi desfaşoară activitatea de producţie în zona montană, îşi vor promova produsele alimentare inscriptionând pe etichetă „produs montan”.

Astfel, produsele certificate ”eco” vor avea avea un rival puternic, mai ales că majoritatea ”produselor montane” sunt asociate, de către consumatori, ca fiind ”produse eco”, deși unele dintre ele nu fac parte din această categorie.

Se dorește ca produsele să fie uşor recunoscute de consumator și bineînțeles că vor respecta normele sanitar veterinare. Pe de altă parte, consumatorii vor fi informați în legătură cu importanţa calităţii biologice şi a garanţiilor sanitare a alimentelor „de la munte”, ceea ce va determina o creştere a cererii pentru astfel de produse.

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru aceast lucru trebuie să respecte o serie de condiții menționate în caietul de sarcini, drept garanție a faptului că produsul este realizat în zona montană. Astfel, produsul va putea fi distins pe piață ca având origine certificată “produs montan”.

Etichetarea alimentelor cu menţiunea “produs montan” se poate aplica doar produselor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producția vegetală se poate aplica mențiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate „produs montan”.

De asemenea, Registrul Naţional al Produselor Montane va gestiona şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”.