O penurie globală de făină de orez va duce probabil la creșteri ale prețurilor într-o mare varietate de produse alimentare de bază. Lipsa severă și prețurile crescute au fost create de o „furtună perfectă” de factori în țările-furnizor cheie, și anume revolta din Myanmar și criza COVID-19 din India, așa cum a fost marcată de furnizorul de ingrediente din Marea Britanie, Eurostar Commodities.

Făina de orez este unul dintre cele mai importante și utilizate în mod obișnuit ingrediente din alimentele pentru copii, deserturi, supe, tocănițe, și bătături. Este, de asemenea, un ingredient important în produsele fără gluten.

Creșterea totală a prețului la alimentele pentru copii va depinde de procentul de făină de orez din rețeta alimentară. Deci, rețetele care folosesc, de exemplu, 60% făină de orez vor fi afectate mai mult, spune Jason Bull, director Eurostar Commodities, citat de FoodIngredientsFirst.

 

Crizele din Orientul Îndepărtat influențează furnizarea de orez

Mulți consumatori mănâncă făină de orez în fiecare zi fără să-și dea seama. Ingredientul este de obicei derivat din boabele de orez sparte care sunt fracturate în timpul procesului de măcinare.

Recenta lovitură de stat din Myanmar și pandemia COVID-19 din India au împiedicat producția de făină de orez.

Boabele sparte sunt considerate inferioare, deci sunt separate de boabele întregi și vândute ca „orez spart”. Calitatea, curățenia, gustul și textura sunt aceleași cu orezul integral, dar „spărtura” este vândută la un preț mai mic în întreaga lume.

Mai mulți factori cruciali s-au combinat pentru a crea o penurie europeană de făină de orez. „Există cu 50% mai puțină „ spărtură ”disponibilă din cauza problemelor din Orientul Îndepărtat, și anume lovitura de stat din Myanmar și pandemia COVID-19 din India, care au redus producția la jumătate ”, a explicat Bull.

„Odată cu încheierea contractelor și încheierea de noi negocieri contractuale, furnizorii vor transfera costurile consumatorilor”, avertizează directorul Eurostar Commodities.

Myanmar este a șasea cea mai mare țară producătoare de orez din lume. Orezul este cea mai importantă cultură a țării și este cultivată pe o suprafață de peste 8 milioane de ha sau mai mult de jumătate din terenul său arabil.