Chiar în acest moment, când citiți aceste rânduri, jumătate dintre toți americanii sunt la dietă. Și poate un sfert dintre români. Colectiv, suntem supraponderali, bolnavi și ne luptăm cu diete, dorim să alegem mâncăruri sănătoare, fructe ecologice, legume netratate și eventual bio. Opțiunile nostre moderne .sunt, de fapt, cele ale strămoșilor noștri.
Un nou tip de cărți populare recomandă revenirea la dietele străbunilor. Luate literal, astfel de diete sunt ridicole. La urma urmei, ca toate speciile sălbatice, uneori strămoșii noștri au murit de foame. Dar să ne prefacem, de dragul argumentului, că ar fi o idee bună să mâncăm așa cum au mâncat strămoșii noștri. Ce au mâncat?
Dacă avem în vedere doar strămoșii noștri din epoca de piatră – acei oameni ale căror povești acoperă timpul dintre prima unealtă de piatră și prima agricultură – părțile dezbaterii sunt polarizate. Dacă ascultați o tabără, strămoșii noștri au obținut cea mai mare parte a nutriției din fructe și nuci adunate. Între timp, mai multe tabere de academicieni pictează o imagine a strămoșilor noștri ca niște mari, răi, vânători, care au suplimentat mesele cu diete ”cărnoase”
Discuțiile sunt vaste și legate de sistemul digestiv, de lungimea tubului digestiv, de enzimele produse de salivă și chiar de structura dinților, de caninii care nu pot sfâșia carnea, și de măsesele asemănătoare ierbivorelor, care toacă verdețurile.
Ce dietă paleo trebuie să mâncăm? Cea de acum douăsprezece mii de ani? Cea de acum o sută de mii de ani? Dacă doriți să vă întoarceți la dieta ancestrală, cea pe care strămoșii noștri au mâncat-o atunci trebuie să știți că strămoșii noștri au petrecut cel mai mult timp mâncând, în cele mai mari perioade ale evoluției noastre , nuci și legume – în special frunze tropicale acoperite cu ciuperci, cartofi și rădăcinoase.