Greenpeace, împreună cu alte organizații non-guvernamentale, asociații care promoveaza alimentele non-OMG și un retalier alimentar au anunțat dezvoltare primei metode de detectare a unei culturi ale cărei gene au fost editate genetic.
Noua cercetare respinge afirmațiile industriei de biotehnologie și a unor autorități de reglementare conform cărora noile culturi modificate genetic (GM), proiectate cu editare genetică nu se pot distinge de culturile similare, care nu sunt modificate genetic și, prin urmare, nu pot fi reglementate.
Noua metodă detectează un soi de rapiță tolerant la erbicide care a fost dezvoltat folosind editarea genelor, o nouă formă de inginerie genetică. Descoperirea le permite țărilor Uniunii Europene (UE) să efectueze controale pentru a preveni pătrunderea ilegală a acestei culturi GM neautorizate. Până în prezent, țările UE nu au putut să-și testeze importurile pentru prezența acestei rapițe modificate genetic, care este cultivată în părți din SUA și Canada. De asemenea, le permite companiilor alimentare, retailerilor, organismelor de certificare și inspectorilor naționali de siguranță alimentară să verifice dacă produsele conțin aceast soi modificat genetic.
„Noua metodă de detectare este o piatră de temelie în protecția consumatorilor și a întreprinderilor din UE. Autoritățile pot începe acum să identifice culturile modificate genetic neautorizate. Acest lucru îi ajută pe apicultori, fermieri, crescători, procesatori de furaje și alimente și retalieri să păstreze aceste noi OMG-uri în afara lanțurilor lor de aprovizionare și să satisfacă cererea consumatorilor de alimente non-OMG ”, a declarat Heike Moldenhauer, consilier politic UE la Asociația Germană Alimentație fără Inginerie Genetică (VLOG).
Acest nou proces de detecție, care a fost publicat în revista științifică Foods, are la bază analiza soiului SU Canola, o varietate de rapiță oleaginoasă proiectată de compania americană de editare genică Cibus pentru a rezista anumitor erbicide.
Agenția de mediu din Austria (Umweltbundesamt), membru al Rețelei Europene de Laboratoare de OMG-uri, a validat noua metodă, care îndeplinește toate standardele legale ale UE.
Curtea Europeană de Justiție a decis în urmă cu doi ani că organismele ale căror gene au fost editate intră sub incidența legislației UE privind OMG-urile. Curtea a declarat că excluderea noilor OMG-uri din reglementări ar fi contrară scopului legislației. De asemenea, a spus că acest lucru nu va respecta principiul precauției care este consacrat în tratatele de înființare a UE și care stă la baza normelor UE privind siguranța alimentară. Acest nou studiu arată că legislația UE care reglementează organismele modificate genetic (OMG-uri) poate fi aplicată și noilor tipuri de OMG-uri produse prin editarea genelor, menținând standardele ridicate ale UE în materie de siguranță alimentară.