Izbucnirea pandemiei de COVID-19 a marcat debutul unei noi ere, care impune modificarea practicilor de business, aplicarea unor soluții inovatoare și accelerarea eforturilor de a dezvolta un sistem alimentar sustenabil și modern.

Autoritățile trebuie să identifice cat mai repede cele mai critice amenințări din sistemul alimentar, pentru a putea impiedica potențialele dezastre.

Sistemul de producție alimentar prezinta patru „probleme majore”, care necesită o remedire urgentă, pentru a putea răspunde crizei pandemice, susține Charis Galanakis, expert în probleme de risipă alimentară. Potrivit lui Galanakis, direcțiile de acțiune ar trebui îndreptate către furnizarea unor alimente funcționale, care să conțina bioingrediente active, siguranța alimentară, securitatea alimentară și sustenabilitatea sistemului alimentar.

Disponibilitatea ingredientelor bioactive pentru întărirea imunității

Virusul COVID-19 a facut ravagii în randul persoanelor cu un sistem imunitar vulnerabil sau compromis. În acest context, disponibilitatea ingredientelor bioactive ar putea deveni „critică”, susține expertul alimentar.

Vitaminele C, A, D si E au capacitatea de a întării sistemul imunitar și rezistenta la coronavirus. Lipidele bioactive, precum Acidul arachidonic și alti acizi grași nesaturați ar putea de asemenea să ajute în procesul de recuperare a pacienților infectați. Ierburile și extractele folosite în medicina traditională chineză ar putea sa faciliteze perioada de convalescență, mai susține specialistul in domeniu.

Siguranța alimentară în era pandemiei

În conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.

Implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure.

Potrivit lui Galanakis, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar, a bunelor practici de igienă personală este vitală pentru prevenirea răspândirii virusului.

 

Securitatea alimentară în izolare

Epidemia de coronavirus ar putea afecta securitatea alimentară, deoarece pandemia globală perturbă disponibilitatea forței de muncă și lanțul de aprovizionare.

„Riscăm o criză alimentară, cu excepția cazului în care se iau măsuri rapide pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, pentru a menține în viață lanțurile de aprovizionare la nivel mondial și pentru a atenua impactul pandemiei asupra sistemului alimentar”, a scris Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations), într-o postare recentă pe site-ul său.

Odata cu criza generată de pandemie, integrarea tehnologiilor Big Data și a inteligenței artificiale în supply chain-ul alimentar devine urgentă.

Tehnologiile digitale pot ajuta fermierii europeni să ofere alimente sigure, produse prin metode prietenoase cu mediul și de calitate. Aceste tehnologii nu numai că îi ajută pe fermieri să producă mai mult cu mai puține resurse, dar pot contribui și la combaterea schimbărilor climatice. Tehnologiile existente și cele noi, precum internetul obiectelor (IoT), inteligența artificială, robotica și volumele mari de date, pot ajuta la eficientizarea proceselor și pot duce la crearea de noi produse și servicii.

Sustenabilitatea sistemelor alimentare

Există o nevoie urgentă de a accelerare a tranziției către sisteme alimentare sustenabile. Schimbările fundamentale în modul în care societățile consumă și produc sunt indispensabile pentru realizarea unei dezvoltări durabile la nivel mondial”, subliniaza Galanakis.