În decursul ultimele luni vestul Europei a fost terorizat de teama de infecție cu coronavirus. Posibila infecție cu acest virus rămâne teama cea mai mare a românilor, iar întrucât numărul cazurilor confirmate de infestare se ridică la sute de cazuri de locuitori în Italia, statul român și nu numai începe demersul pentru protecția cetățenilor, securizând chiar și industria agricolă.

O prevenție sporită asupra răspândirii virusului, a condus mai multe țări europene înspre a lua decizia de a cere furnizorilor italieni certificări suplimentare și mai cuprinzătoare asupra mărfurilor importate. Alții au aplicat reglementări care ar putea reduce disponibilitatea lucrătorilor sezonieri străini înainte de următoarea recoltă.

Recoltarea, ambalarea și transportul recoltelor italiene au fost profund afectate de măsurile stricte introduse de guvernul italian pentru a preveni răspândirea virusului. Asociația de fermieri, Coldiretti, a subliniat cât de greu ar putea fi lovită industria agricolă dacă muncitorii străini sezonieri nu ar putea veni pe câmpurile italiene. Asociația susține că în 2019 exporturile agricole din Italia au reprezentat un sfert din totalul veniturilor din sectorul agroalimentar.

„Carantina de paisprezece zile aplicată de Ministerul Sănătății din România îi privește pe cei care ajung în România din regiunile Veneto sau Lombardia sau cei care au călătorit cu avionul în ultimele două săptămâni”, a declarat Coldiretti într-un comunicat. „O decizie care a determinat mulți muncitori români să abandoneze planurile de muncă în Italia chiar înainte de sezonul de primăvară, când activitățile agricole pe câmp încep peste tot.”

În dorința de protecție a sectorului agricol, ministrul italian al Agriculturii, Teresa Bellanova, a declarat : „Nu putem accepta certificările suplimentare pentru mărfurile italiene solicitate de unele autorități naționale, deoarece nu există riscul de infecție în manipularea alimentelor și a pachetelor”.
Între timp, toate părțile interesate se uită către Uniunea Europeană pentru a găsi o strategie comună în combaterea virusului și a consecințelor acestuia.