Oamenii sunt diferiți față de maimuțe, în diferite moduri importante, inclusiv prin faptul că oamenii au creiere mult mai mari, care consumă aproximativ un sfert din caloriile pe care le primim într-o zi.

Mai multe studii recente în domeniul alimentar au pus laolaltă o teorie: adăugând alimente amidonice în dietele lor, oamenii primesc un impuls energetic necesar pentru a susține activitatea creierului. Deci, un creier mai mare, printr-o alimentație bazată pe legume și carbohidrați.

În saliva umană, există o enzima care ajută la descompunerea amidonului. În comparație cu rudele noastre primate, care se bazează mai ales pe materiale vegetale cu conținut ridicat de fibre, oamenii au multe alte copii ale genei care permit să descompunem mai bine carbohidrații și să beneficiem de energia suplimentară.

Când am început să gătim mâncarea, legumele cu amidon au devenit mult mai ușor de procesat de organism, să descompună și să extragă calorii.

Acum creierul nostru folosește aproximativ un sfert din caloriile pe care le consumăm – ceva ce nu ar fi fost posibil fără carbohidrați, scriu autorii studiului.

Leguminoasele sunt o categorie aparte de carbohidraţi complecşi, care protejează inima şi arterele, scad colesterolul şi îţi prelungesc viaţa. Fasolea albă, neagră sau pestriţă, mazărea sau lintea colorată, toate acestea beneficieză de o mulţime de fibre, vitamine şi minerale, dar şi de proteine de cea mai bună calitate

Legumele reprezintă o sursă bogată de antioxidanţi, dar şi de fibre şi carbohidraţi buni. Legumele verzi (varză, conopidă, spanac, urzici, salată verde, pătrunjel etc.) şi roşii (ardei, roşii etc.) , cele galbene (morcov, dovleac etc.) violet (varza roşie, sfeclă, vinete) – toate oferă energie durabilă.

Amidonoasele oferă corpului energie brută. Surse bune: fulgii de ovăz, orezul brun, lintea, cartofii etc.