Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură susține fermierii români care vor să se axeze pe agricultura ecologică. APIA a demarat deja o campanie de informare asupra măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Scopul acestei campanii este creșterea gradului de absorbție a fondurilor aferente măsurilor de dezvoltare din zona rurală.
Prima oprire a acestei campanii a fost la Arad, urmând a fi acoperite toate zonele țării. În februarie, reprezentanții APIA vor trece prin Tulcea, Suceava, Prahova și Vâlcea. “Pornind de la convingerea că un fermier informat e un fermier puternic, am considerat că este foarte important și util să venim în întâmpinarea nevoii fermierilor de a cunoaște și de a înțelege cât mai bine modul de accesare a acestor forme de sprijin, de a fi la curent cu noutățile și oportunitățile de finanțare și de a-și clarifica eventualele neclarități cu ajutorul lectorilor APIA prezenți la conferință”, a declarat Adrian Pintea, Directorul general al APIA.
În anii trecuți, prin Măsura 11 din PNDR s-au oferit mai multe ajutoare fermierilor axați pe agricultura ecologică. Astfel, cei care practică deja acest tip de agricultură și nu aveau angajamente de agro-mediu și climă au primit 143 de euro / ha / an pentru perioada de conversie la agricultura ecologică, 129 de euro / ha / an pentru perioada de menținere a practicilor specific agriculturii ecologice. Pentru fermierii care aveau angajamente de agro-mediu și climă sumele au fost de 39 de euro / ha / an pentru perioada de conversie la agricultura ecologică și 73 de euro / ha / an pentru perioada de menținere a practicilor specific agriculturii ecologice