Agrosilvicultura este tot o formă de planificare sustenabilă a terenurilor exploatabile pentru a crea un echilibru între culturile agricole, plantarea de copaci și creșterea animalelor, astfel încât degradarea solului să fie eliminată și utlilizarea resurselor să fie maximizată.

Pomii fructifieri  diversificați constituie o sursă de venit, iar arborii devin un gard viu care protejează culturile și animalele în timpul fenomenelor meteorologice extreme.

Pentru Pădurea cu legume, agrosilvicultura înseamnă  protejarea solurilor de degradare prin includerea copacilor în procesul de cultivare, care rețin nutrienți și păstrează altfel solurile fertile.

Agrosilvicultura a apărut în timpul Revoluției Verzi din anii 70 și a fost utlizată și în anii 90 în Brazilia, pentru a stopa defrișările masive.

Asociația Pădurea Copiilor a planificat terenul pentru cultivare de la Drăgănești Vlașca cu atenție și în proximitatea pădurii de foioase, pentru a obține culturi ecologice într-un mod sustenabil.

Pe lângă aceste condiții favorabile plantelor, natura are nevoie și de sprijinul multor mâini experimentate și ajutătoare.  Acesta este modul în care oamenii sunt aici: muncitori și adânc înrădăcinați în tradiția și țara lor.  Cunoștințele și experiența lor au fost transmise continuu de la o generație la alta.

Fermierii organici gestionează terenul fără îngrășăminte sau pesticide.  Ierburi precum menta și salvia, de exemplu: adoră pământul nisipos care păstrează căldura și puterea soarelui și apreciază siliciul din granit, care reflectă și intensifică lumina.  Acele ierburi prosperă cu roua proaspătă de dimineață, care le oferă suficientă umiditate pentru a crește și a prospera.  De aceea, ei rămân în sol mai mulți ani.  Există, de asemenea, plante care vor să rămână doar un an, precum gălbenele, floarea-soarelui sau nalba obișnuită și care prosperă aici splendid.  Poate pentru că nici îngrășămintele artificiale, nici pesticidele nu le perturbă ordinea.