Agricultura ecologică reprezintă un sistem global de gestiune agricolă și producție alimentară care combină cele mai bune practici pentru protecția mediului, un nivel înalt de biodiversitate, un mod sustenabil de desfășurarea activități agricole și o metodă de producție care respectă preferințele anumitor consumatori pentru produsele obținute cu ajutorul unor substanțe si procese naturale.
Printre obiectivele dezvoltării durabile trecute în agenda ONU pentru anul 2030 sunt :
- Fără sărăcie și zero foamete
- Sănătate și bunăstare
- Educație de calitate
- Muncă decentă și creștere economică
- Industrie, inovație și infrastructură
- Orașe și comunități durabile
- Consum și producție responsabile
Soluția pentru atingerea acestor obiective este agrigultura organică, prin sistemele de cultură și anume : plante cultivate anual pe câmp și prin rotații (legume, plante ornamentale) și plante perene (pomi fructiferi, viță de vie, plante ornamentale).
Câteva soiuri de plante cultivate în sistem ecologic sunt:
Tomate: Siriana F1, Darsirius, Izmir F1
Ardei: Cosmin, Splendens, Galben Superior
Măr: Idared, Florina, Jonagold
Prun: Stanley, Anna Spath, Centenar
Viță de vie: Chardonnay, Fetească Neagră, Merlot
Caracteristici necesare pentru plantele cultivate în cultura ecologică : rezistență la boli și dăunători și modalități ecologice pentru combaterea lor, modalități sustenabile și eficiente pentru preluarea nutrienților din sol.
Buruiana este una dintre cei mai mari dăunători ai culturilor. Spre exemplu, pentru cultura de porumb, una dintre cele mai importante culturi din România, buruiana este cel mai mare competitor. În consecință, o altă caracteristică necesară a culturii ecologice este capacitate de a concura cu buruienile (competitivitate) și capacitate mare de producție.
Deoarece agricultura sustenabilă reprezintă o modalitate de protejare a mediului, alte caracteristici ale culturilor ecologice sunt : adaptabilitatea la condițiile de mediu și protejarea acestuia prin practicile agricole (fertilizarea solului) și o plată naturală, nu OMG (organism modificat genetic).