Agricultura ecologică este cea mai bună alegere în pentru un business sau alegerea unui loc de muncă în vreme de criză. Rafturile supermarketurilor au fost golite, iar furnizorii trebuie să aducă marfă pentru a satisface nevoile și cererile din piață.
Beneficiile alegerii agriculturii ecologice :
- cererea pentru produse certificate în agricultura ecologică a crescut foarte mult
- diversifică producţia în fermă, iar astfel nu mai depindem doar de piaţa cerealelor sau de concurența legumelor şi fructelor din agricultura intensivă, cu preţuri mai mici din ţările non-UE (Turcia, Africa de Sud, Egipt, Maroc, China).
- întreprinzătorii pot accesa mai multe fonduri europene, a căror obiective sunt: mâncarea mai sănătoasă, protecţia mediului şi interzicerea substanţelor periculoase
- subvenţiile pentru agricultura sustenabilă, sunt de asemenea de trei sau patru ori mai mari, în funcţie de cultura aleasă
În UE mai sunt acceptate doar câteva sute de substanţe active (mai exact 470), iar tot mai multe au ieșit din utilizare în ultimii ani. În ţările de unde acum România importă fructe şi legume sunt folosite peste 1.000 de substanţe. Cu alte cuvinte, noi consumăm alimente proaspete cu reziduri ale unor substanţe interzise în UE în ultimii 20 de ani.
Agricultura ecologică este o oportunitate acum și în următoarea perioadă. Fermierii sau investitorii români ar trebui să profite de acest segment al agriculturii, care le aduce nenumărate beneficii și care ajută în mod deliberat la bună starea și mai buna funcționare a țării. Profesioniștii recomandă fermierilor să înceapă tranziţia de la agricultura convențională, încă din acest an, pentru că viitorul va fi ecologic, iar resursele necesare sunt accesibile multor fermieri români.