O soluție pentru cetățenii care sunt izolați la domiciliu, a luat-o Primăria comunei Ciugud în contextul măsurilor tot mai restrictive impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Primăria comunei Ciugud, din județul Alba, a lansat propunerea unui Aprozar virtual. De aici ne punem întrebarea : Acesta este soluția pe timp de criză, mutăm agricultura în online ?

Primăria Ciugud a lansat pe Facebook, un apel pentru identificarea producătorilor locali, în vederea promovării acestora în contextul Aprozarului virtual. Acest aprozar virtual se dorește să comercializeze produse proaspete, 100% românești.

În comunicat se precizează : „Ciugudul lansează oficial Aprozar virtual, o inițiativă menită să sprijine producătorii locali și să ajute consumatorii să găsească on-line produse proaspete, 100% românești. Pentru început, vă rugăm să ne ajutați să identificăm producătorii locali din zona Ciugud (care au produse și le pot comercializa sau livra în condiții igienico-sanitare) și să le promovăm oferta, în contextul în care piețele agro-alimentare sunt închise pentru prevenirea răspândirii virusului COVID – 19”.

Criza actuală provocată de pandemie, instalează o isterie pentru cetățenii care achiziționează din ce în ce mai multe alimente. În fața supermarketurilor sunt cozi interminabile și multe rafturi cu alimente neperisabile ori rafturile alimentelor de bază sunt goale. Acest lucru confirmă faptul că agricultura este esențială pentru a asigura hrana populației și este vitală pentru a face față în condiții de criză.

Sprijinirea capacităților locale este o necesitate atât pentru asigurarea unor nevoi de bază ale populației, cât și pentru susținerea României în echilibrarea balanței comerciale cu alte state. În acest context va trebui avută în vedere fragilitatea lanțurilor lungi de aprovizionare, mai ales în zonele cu deficit comercial agro-alimentar și este importantă procesarea sustenabilă a lanțurilor scurte de aprovizionare.

Citeşte şi: