Environmental Protection Agency (EPA) face un nou apel, de această dată cu privire la pericolele neonicotinoidelor, cunoscute și sub numele de neonici. Acestea reprezintă un insecticid solubil în apă și legat chimic de nicotină. Sunt utilizate în special în agricultură împotriva dăunătorilor care se alimentează din culturi. Neonicotinoizii se aplică sub formă de semințe sau tratamente de sol și direct pe frunzele legumelor, pe câmp, gazon sau culturi ornamentale.

De aceea, un grup important de oameni de știință și experți în sănătate a solicitat EPA să evalueze pe deplin pesticidele așa cum prevede legea și să interzică utilizările neonicilor inutili care amenință oamenii și viața salbatică. Câteva rapoarte au acuzat neonicotinoizii de pierderi masive de albine în ultimele două decenii. De curând, au fost legate și de pierderi de păsări, pește, fluturi și alți polenizatori.

Neonicii se deplasează cu ușurință și prin mediu, contaminând apa și solul, care mai apoi sunt absorbite de alte plante. În consecință, neonicii poluează acum porțiuni mari de pământ și apă în toată lumea, apărând și în apa de la robinet, deoarece substanțele chimice nu sunt eliminate prin tratarea convențională a apei potabile.

Cercetările au descoperit neonici la nou-născuți, indicând faptul că substanțele chimice sunt transferate la făt de la femeile expuse la acest pesticid în timpul sarcinii. Acest lucru a ridicat semnale de alarmă în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. Studiile emergente leagă de asemenea, expunerile neonice cu afectările neurologice și de dezvoltare, incluzând malformații ale dezvoltării inimii și creierului, autismului și simptome precum pierderea memoriei. Indiferent de traseu, jumătate din populația americană este acum expusă în mod regulat la neonici.

EPA nu a reușit să aplice întreaga forță de protecție a legii atunci când vine vorba de neonici, aprobând utilizarea neonică pe scară largă, în timp ce adopta legea federală concepută pentru a proteja populațiile sensibile precum femeile însărcinate și copiii. În timp ce legea federală privind siguranța alimentelor prevede reguli stricte pentru a proteja oamenii de expunerea periculoasă la pesticide, s-a ajuns la concluzia că sunt necesare urgent cercetări suplimentare, precum și acțiuni de protecție a sănătății.

Citeşte şi: