Vine vara, bine-mi pare, în grădină am… câteva lucrări de făcut. Plantele nu cresc dacă nu sunt îngrijite. În plus, grădina trebuie să fie și plăcută ochiului, astfel că pregătiți uneltele și când prindeți o zi cu vreme bună, puneți-vă pe treabă.
Care sunt principalele lucrări care se fac vara? Nu sunt chiar foarte multe, dar sunt importante. Haideți să le vedem.
- Copilitul – ruperea lăstarilor de la încheieturile ramurilor productive este esențială, pentru ca planta să aibă hrană doar pentru producție.
- Carnitul – se rup vârfurile, mai ales la roșii, pentru o coacere mai rapidă și pentru o creștere mai mare a fructelor.
- Ciupitul – se face la castraveți și înseamnă ruperea ori tăierea vârfurilor plăntuței, după ce s-au făcut 4 frunze, astfel încât să crească lăstari productivi.
- Plivitul – este de o importanță maximă îndepărtarea buruienilor, mai ales în anii ploioși. După plivit, plantele vor fi frumoase și sănătoase.
- Îndepărtarea părților ofilite – nu lăsați nimic ce nu arată frumos. Este ușor de trecut peste această lucrare.
- Cosirea gazonului – este chiar relaxant, într-o după-amiază, să treceți cu mașina de tuns prin toată grădina. Gazonul va arăta impecabil.
- Legatul – legumele care cresc înalte și ramificate au nevoie de sprijin. Câțiva araci, niște sfoară, o foarfecă și rezolvați problema.
- Aplicarea de tratamente fitosanitare – condițiile climatice duc la apariția bolilor, astfel că plantele au nevoie de ajutor pentru a rezista.