Usturoiul nu ar trebui să lipsească din casa niciunui român. Are o mulțime de beneficii pentru sănătate, prin conținutul de peste 200 de substanțe active, printre care potasiu, fosfor, vitaminele B și C, calciu și proteine.

Proprietățile usturoiului au fost menționate încă din antichitate. Răcelile, infecțiile, bolile contagioase erau combătute cu usturoi. Haideți să vedem cele mai importante 10 beneficiile ale usturoiului.

  1. Are efecte antibacteriene și antifungice – consumul de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, care duce la ulcer gastric și duodenal.
  2. Este un antibiotic natural și antiparazitar – luptă împotriva unor microorganisme, precum E.Coli, Proteus sau Pseudomonas, dar și contra paraziților intestinali. Usturoiul este indicat în cazuri de viroze, bronșite, traheite, gripe, inflamații faringiene.
  3. Reduce nivelul de colesterol “rău” – acest efect este atribuit alicinei din usturoi. Mai mult, reduce și excesul de glucoză din sânge.
  4. Reduce tensiunea arterială – mai multe studii ale Universității din Viena au arătat că 40% din pacienții hipertensivi au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale după consumul constant de usturoi.
  5. Ameliorează durerile de cap și crampele musculare – efectele vasodilatatoare ale consumului de usturoi se manifestă în special la nivelul arterelor periferice.
  6. Ajută persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv – consumul de usturoi combate cu succes bila leneșă, balonările, constipația, colitele de fermentație și flatulența.
  7. Este anticancerigen – studii publicate în Journal of the National Cancer Institute au demonstrat că persoanele care consumă usturoi prezintă un risc foarte scăzut de apariție a cancerului de colon, de piele sau gastric. Usturoiul dezvoltă un sistem imunitar puternic și distruge celulele canceroase.
  8. Combate arterioscleroza – agenții activi din usturoi pot ajuta la normalizarea nivelurilor unor grăsimi sanguine, precum trigliceridele, și preîntâmpină formarea cheagurilor și a trombozei arteriale.
  9. Accelerează vindecarea rănilor – usturoiul ajută la vindecarea infecțiilor urechii, acționează ca un antibiotic natural, tonifică pielea, face unghiile mai tari.
  10. Combate tahicardia și spasmele arterelor coronare – usturoiul reduce efectul spasmelor răspunzătoare de producerea crizelor de angină și a infarctului miocardic.